AZ

Müntəzəm spirtli içki qəbulunun fəsadları…

Alkomed Klinikasının baş həkiminin müavini, psixiatr və asılılıq üzrə mütəxəssis Rafael Xakimzanov alkoqolun xərçəng riskini niyə əhəmiyyətli dərəcədə artırdığını izah etdi.

NOCOMMENT.az xəbər verir ki, o, Lenta.ru ilə söhbətində alkoqol istehlakının nəticələrini açıqladı.

Həkimin sözlərinə görə, alkoqolun tərkib hissəsi olan etanolun güclü kanserogen olduğu elmi cəhətdən çoxdan sübut olunub. Çünki bu maddə bədəndə parçalandıqda, baş ağrısına səbəb olan və hüceyrə DNT-sinə zərər verən yüksək zəhərli asetaldehid əmələ gətirir. “Zədələnmiş DNT-si olan hüceyrə bədənin qurulması üçün qırıq təlimat kitabçası kimidir. Belə zərər toplandıqda, hüceyrə mutasiyası və nəzarətsiz hüceyrə bölünməsi, yəni xərçəng riski eksponensial olaraq artır”, – deyə Xakimzanov xəbərdarlıq edib.

Həkim əlavə etdi ki, müntəzəm spirtli içki qəbulu DNT zədələnməsinin qarşısını alan fol turşusu, A, C, E vitaminləri və B vitaminləri kimi əsas antioksidan vitaminlərin çatışmazlığına səbəb olur. Bundan əlavə, o izah etdi ki, bədənin etanol metabolizması hüceyrələrə zərər verən və bədxassəli şişlərin inkişafı üçün əlverişli şərait yaradan sərbəst radikallar əmələ gətirir.

Həkim yekun olaraq bildirib ki, “Alkoqollu içkilərlə ən azı yeddi növ xərçəng xəstəliyinə tutulma riskinin artması arasında birbaşa əlaqə sübut olunub: ağız boşluğu, udlaq, qırtlaq, qida borusu, qaraciyər, yoğun və düz bağırsaq, eləcə də döş xərçəngi”.

Bir müddət əvvəl asılılıq üzrə mütəxəssis Andrey Tyurin dəbli Koreya arağı sojusundan həddindən artıq istifadə etməmək barədə xəbərdarlıq etmişdi. O, içkinin qaraciyərə zərər verdiyini və ağır alkoqol intoksikasiyasına səbəb olduğunu bildirmişdi.

Seçilən
59
nocomment.az

1Mənbələr