RU

Ürəyi qoruyur, saçları gücləndirir... - Qarpızın faydaları

Yay aylarının sərin ləzzəti olan qarpız süfrələrdə öz yerini alıb. Ancaq həddindən artıq istehlak edildikdə bəzi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Şəkər xəstələri və böyrək xəstələrinin qarpızı normada istehlak etməsi lazım olduğunu deyən mütəxəssis qan şəkərini tarazlaşdırmaq üçün qarpızla pendir təklif edib. Qarpızın bilinməyən faydaları...

Ucnoqta.az xəbər verir ki, yay aylarının vazkeçilməz hissəsi olan qarpızın sağlam istehlakı ilə bağlı təkliflər verən diyetoloq Gökçenur Kahraman, "Yayın təravətləndirici meyvələrindən olan qarpız daha çox sudan ibarət olsa da, glisemik indeksi yüksəkdir. Əsas yeməklərdən 1-2 saat sonra bir neçə badam və ya bir ovuc qoz ilə istehlak edilə bilər.

Qarpızın içinə ağ pendir əlavə etməklə qan şəkəri balansını daha yaxşı saxlamaq olar. Doyma müddəti uzadıla bilər. Qarpızı nanə, limon, qatıq kimi inqrediyentlərlə qarışdıraraq sağlam smoothies hazırlaya bilərsiniz. Arugula, ağ pendir, zeytun yağı ilə yay salatları hazırlaya bilərsiniz”. 

Qarpız təxminən yüzdə 92 sudan ibarətdir. Xüsusilə yay aylarında təravətləndirici bir seçimdir. 1 nazik dilim təxminən 90 kaloridir. Qarpız C vitamini, A vitamini, kalium və maqnezium kimi əhəmiyyətli vitamin və minerallarla dolu olmasının yanında, zəngin qaynaqlardan biridir. Qarpız, güclü antioksidant islonmedir. Su və antioksidant baxımından zəngin olan kalorisi az olan meyvə, xüsusilə C vitamini, A vitamini və kalium tərkibi ilə seçilir.

Qarpız C vitamini ilə zəngindir. Vitamin C immunitet sistemini dəstəkləyir, hüceyrə təmirini təşviq edir və antioksidan xüsusiyyətlərə malikdir. Tərkibində A və B vitaminləri (B1, B5, B6) kimi digər vitaminlər də var. Tərkibindəki A və C vitaminləri sayəsində dərinizin nəm qalmasına, elastikliyini qorumasına və saçlarınızın güclənməsinə kömək edir. Tərkibində kalium və maqnezium mayesi kimi minerallar da var. Müxtəlif metabolik funksiyalarda rol oynayan qarpız, tərkibindəki yüksək su və lif sayəsində həzm sisteminizin nizamlı işləməsini təmin edir və tərkibindəki likopen və kalium sayəsində qəbizliyin qarşısını ala bilir, qan təzyiqini tarazlaya bilir, damar sağlamlığını qoruyur və ürək xəstəlikləri riskini azaldır.

Избранный
29
ucnoqta.az

1Источники