RU

Ağ mətbəx dəsmallarını ağ saxlamağın beş yolu

Mətbəx dəsmalları tez çirklənir. Tez-tez yuyulma onları saraldır və ya bozun bütün çalarlarını alır və ləkələnir. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, ağartma ilə qaynatmaq problemi həll edir, lakin zaman keçdikcə xlor tərkibli məhsullar yalnız ləkələri deyil, həm də parçanın özünü yeyəcək.
Ağartıcı olmadan dəsmalları ağartmaq mümkündürmü? 

Xardal tozu
Ağ dəsmalları mükəmməl təravətləndirir. Ancaq köhnə ləkələri çıxarmaq üçün yararsızdır və qarışıq və sintetik parçalardan hazırlanmış boyalı dəsmallar üçün uyğun deyil. Buna baxmayaraq, onunla ağ dəsmalı təzələyə bilərsiniz.
Pudra lazımdır. Xardalı bankalarda və xüsusilə kulinariya məşqləri üçün taxıl ilə Dijon ədviyyatını buraxın.
Tozu ilıq təmiz su ilə orta qalınlıqda gruel halına gələnə qədər seyreltin. Yaranan pastanı nəm dəsmallara bərabər bir təbəqədə tətbiq edin və yüngülcə sürtün. Çox qalın ləkələri bir fırça ilə sürtmək olar. Müalicə olunmuş dəsmalları bir hövzəyə qoyun və bir gecədə (axşam yuyulmağa başlasanız) və ya gün ərzində "əylənirsinizsə" altı ilə səkkiz saat ərzində islatmaq üçün buraxın.
Bundan sonra, dəsmalları yaxşıca yuyun və bizim üçün ənənəvi şəkildə yuyun - əl ilə və ya paltaryuyan maşında.

Camaşırxana soda
Soda öz xüsusiyyətlərinə və tətbiq sahələrinə görə unikal bir məhsuldur. Ən sadə üsulla hazırlanmış soda və çamaşır sabunu istənilən genezin təzə və köhnə ləkələrini tamamilə təmizləyir.
Bir camaşırxana sabunu götürün, qaba sürtgəcdən keçirin. Böyük bir qazana 3-4 litr su tökün (əvvəllər onları "qazan" və ya "laqon" adlandırırdılar). Yaranan qırıntıları orada həll edin və 50 q çörək soda əlavə edin.
Qarışdırın, ağartma tələb edən dəsmalları ortaya çıxan məhlula batırın. Onları sobaya qoyun və bir yarım-iki saat qaynadın. Onları məhluldan çıxarmadan soyumağa icazə verin. Sonra yaxşıca yuyun. Bu üsul bizə əsrlərin dərinliklərindən gəlib.
Effektivliyinə baxmayaraq, onun özünəməxsus xüsusiyyətləri var - ən xoş qoxu deyil, mətbəxdə duman və dövri nəzarətə ehtiyac. Köpüyün kənardan axmamasını təmin etməli və qaynama temperaturunu tənzimləməlisiniz. Süni və kətan parçaları qaynatmaq olmaz. Onlarla hər hansı bir metamorfoza baş verə bilər - rəng dəyişikliyi, büzülmə, lif strukturunun zədələnməsi və başqa nə bilir. Pambıq dəsmallar isə təzə kimi olur.

Bozluğu aradan qaldırmaq
Bor turşusunun nə olduğunu bilirsinizsə, o zaman başqa ağardıcı maddələrə ehtiyacınız yoxdur. Onun həlli "qida" ləkələrini mükəmməl şəkildə aradan qaldırır, zamanla bozlaşan mətbəx dəsmallarına qar kimi ağ rəngi qaytarır. Yalnız terri məhsulları üçün bu üsulu istifadə etməyin. Onlara zərər verə bilər.
2 xörək qaşığı bor turşusunu beş litr isti suda həll edin, dəsmalları yaranan məhlula batırın və iki saat islatmaq üçün buraxın. Ləkələr çox köhnədirsə və bu prosedurdan sonra yox olmazsa, təzə bir həll hazırlayaraq təkrarlayın. İstədiyiniz nəticəni əldə etdikdən sonra dəsmalları adi şəkildə yuyun.

Alkoqol və peroksid
Hidrogen peroksid ammonyak ilə birlikdə hətta köhnə mətbəx dəsmalını parlaq, təsirli bir sarışın edə bilər. Tekstildə köhnə yağ ləkələri varsa, ağartma prosedurunu təkrarlamaq lazımdır.
Hazırlıqların hər birinin bir kaşığı beş litr çox isti, demək olar ki, qaynar suya tökün. Ancaq aktiv maddələri məhv etməmək üçün məhlulu qaynada bilməzsiniz. Ağartılmalı olan obyektləri isti məhlula batırın, qapaq ilə örtün (bu məhsulun qoxusu olduqca kəskindir, onu xoş adlandırmaq olmaz) və 30-40 dəqiqə buraxın. Hərtərəfli yuyun və sıxın.
 

Избранный
52
9
ucnoqta.az

10Источники