RU

Həkim üç potensial təhlükəli meyvədən danışıb

Üzüm, banan və qovunlar sağlamlıq üçün potensial təhlükə yarada bilər.

Editor.az xarici mediaya istinadla yazır ki, bu barədə endokrinoloq və immunoloq Gülnarə Filatova məlumat verib.

Həkim vurğulayıb ki, meyvələr ənənəvi olaraq sağlamlıq rəmzi hesab olunur, lakin onlar həmişə təkcə fayda vermir, miqdarı və bədənin vəziyyəti vacibdir.

Filatova üzüm yeyərkən xüsusilə ehtiyatlı olmağın lazım olduğunu vurğulayıb. Onlar qlükoza və fruktoza ilə zəngin olduqları üçün qanda şəkərin səviyyəsini qəfil yüksəldə bilər ki, bu da artıq çəkidən əziyyət çəkən, şəkərli diabeti və ya prediabeti olan insanlar üçün risk faktorudur. Bundan əlavə, üzüm istehlakı mədəaltı vəzi və qaraciyəri əhəmiyyətli dərəcədə yükləyir.

Bananlar həmçinin qanda şəkərin sürətlə artmasına səbəb olur və yüksək kalium tərkibinə görə böyrək xəstəliyi olan insanlar üçün təhlükəli ola bilər.

Qovun yemək qan şəkəri səviyyələrində qəfil artımlara səbəb ola bilər və mədəsi həssas olan və ya bağırsaq mikroflorasının pozulmasına meyilli olan insanlarda həzm sisteminin pozulmasına səbəb ola bilər.

//Gülnarə Abasova, Editor.az

 

Избранный
38
editor.az

1Источники