RU

Çəkinin AZ OLMASI sağlamlıq üçün ÇOX ÇƏKİDƏN daha TƏHLÜKƏLİDİR ..


Danimarka alimləri müəyyən ediblər ki, həddindən artıq az çəki sağlamlıq üçün artıq çəkili və ya hətta yüngül piylənmədən daha təhlükəli ola bilər. 
Qaynarinfo "Daily Mail"ə istinadən xəbər verir ki, bunu yeni araşdırmanın nəticələri sübut edir.
Tədqiqatçılar beş il ərzində 85 761 nəfəri izləyiblər və bu müddət ərzində iştirakçıların 8 faizi (7 555) dünyasını dəyişib. İştirakçıların 81,4%-i qadınlar olub və tədqiqatın başlanğıcında orta yaş 66,4 olub.
Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, artıq çəki (BMI 25-30) və ya yüngül piylənmə (BMI 30-35) olan insanların ölmə ehtimalı 22,5-25 arasında olan sağlam diapazonun yuxarı hissəsində BKİ olan insanlardan daha çox deyil.
Eyni zamanda, təhlillər göstərib ki, çəkisi az olan (BMI 18,5 və daha aşağı) insanların ölüm ehtimalı nəzarət qrupuna nisbətən 2,7 dəfə çoxdur.
Hətta BMI 18,5 ilə 20,0 arasında olan sağlam təbəqənin aşağı hissəsində olan insanların ölmə ehtimalı iki dəfə çox olub. Sağlam çəki diapazonu (BMI 20.0-22.5) olan insanların ölmə ehtimalı 27% daha çoxdur.
Bu arada, piylənmə və ağır piylənmə arasında ara kateqoriya olan 2-ci sinif piylənmə kimi tanınan BMI 35-40.0 olanların ölüm riski 23% artıb.
Orhus Universiteti Xəstəxanasından aparıcı tədqiqatçı Dr. Siqrid Byorq Qribşolt izah edib: "Tapıntıların mümkün səbəblərindən biri əks səbəbli əlaqədir: bəzi insanlar əsas sağlamlıq şərtlərinə görə arıqlaya bilər".
Bu hallarda, ölüm riski, daha yüksək BMI-nin qoruyucu faktor kimi görünməsinə səbəb ola biləcək aşağı çəki səbəbindən deyil, xəstəlik səbəbindən artır.
"Daha uzun ömür sürən daha yüksək BMI olan insanların (öyrəndiklərimizin əksəriyyəti yaşlı idi) nəticələrə təsir edən bəzi qoruyucu xüsusiyyətlərə malik ola bilər", deyə o əlavə edib.
Elm adamları daha əvvəl müəyyən etmişdilər ki, tərkibində dadlandırıcılar olan pəhriz içkiləri şəkərli soda ilə müqayisədə 2-ci tip diabetə daha çox səbəb olur.

Избранный
18
1
nuh.az

2Источники