ain.az, Lent az portalına istinadən məlumat verir.
Tuna balığı həm ucuz, həm də qidalandırıcı məhsuldur. Xüsusilə konservləşdirilmiş tuna, istənilən pəhrizə asanlıqla daxil edilə bilir və yüksək keyfiyyətli zülal, ürək üçün faydalı omega-3 yağ turşuları, vitaminlər və mineral maddələrlə zəngindir.
Lent.az xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, tuna həm asan hazırlanır, həm də istənilən yeməyə əlavə olunmaqla sağlam bir qida mənbəyinə çevrilir.
1. Ürək sağlamlığını yaxşılaşdırır
Amerika Ürək Assosiasiyası həftədə iki dəfə yağlı balıq yeməyi tövsiyə edir. Tuna balığı bu baxımdan əla seçimdir. Omega-3 yağ turşuları iltihabı, qan təzyiqini və triqliserid səviyyəsini azaldır. Tuna, eyni zamanda, doymuş yağlarda az olduğuna görə “pis” xolesterinin yüksəlməsinin qarşısını alır. Məlumata görə, gündə 60 qram balıq yemək ürək xəstəliklərinin riskini azalda bilər.
2. Göz sağlamlığını qoruyur
Omega-3 yağ turşularının, xüsusən DHA (dokosaheksaenoik turşu) çatışmazlığı retina zədələnməsi ilə əlaqələndirilir. Yaşa bağlı makulyar degenerasiya (görmə zəifləməsi) riskini azaltmaq üçün tunanın faydalı olduğu sübut olunub.
3. Xroniki iltihabı azaldır
Omega-3 yağ turşuları iltihab əleyhinə təsirə malikdir. Tuna balığı eyni zamanda D vitamini mənbəyidir, bu isə immun sistemi üçün faydalıdır və orqanizmdə iltihab proseslərini tənzimləyir.4. Uzun müddət toxluq hissi yaradır
Tuna zülalı yavaş həzm olunur, bu da qan şəkərinin sabit qalmasına və enerji səviyyəsinin qorunmasına kömək edir. Aşağı kalorili olması onu həm də arıqlamaq istəyənlər üçün ideal seçim edir.
5. D vitamini çatışmazlığının qarşısını alır
Cəmi 85 qram (3 unsiya) konservləşdirilmiş “ağ tuna”da təxminən 68 BV D vitamini var. Bu isə gündəlik ehtiyacın 11%-i deməkdir.
D vitamini sümük sağlamlığı, iltihabın azalması, qan şəkərinin tənzimlənməsi üçün vacibdir.
6. Əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırır
Tuna balığı beyindəki iltihabı azaldır, serotonin kimi hormonların düzgün ötürülməsinə kömək edir.
Omega-3 və D vitamini depressiya və narahatlıq hallarında əhəmiyyətli fayda verir.
Aşağı D vitamini səviyyəsi ilə depressiya riski arasında elmi əlaqə var.
Tuna həmçinin yod, selen, B12 və D vitamini ilə zəngindir – bunlar həm psixi, həm də fiziki sağlamlıq üçün vacibdir.
Tuna balığının zərəri varmı?
Tuna balığı ümumilikdə sağlamlıq üçün faydalı olsa da, bəzi məqamlara diqqət yetirilməlidir:
Civə tərkibi:
Tuna balığında müəyyən miqdarda civə (merkuri) var.
Hamilə qadınlar, əmizdirən analar və hamiləlik planlayanlar civə miqdarına görə ehtiyatlı olmalıdırlar.
Yüksək civə səviyyəsi körpənin beyin və sinir sistemi inkişafına zərər verə bilər.
Yüksək natrium (duz) miqdarı:
Konservləşdirilmiş məhsullarda duz tərkibi yüksək ola bilər, bu da qan təzyiqinin artmasına səbəb ola bilər.
Duzsuz və ya aşağı natriumlu tuna konservlərini seçmək tövsiyə olunur.
Ən son xəbərləri və yenilikləri almaq üçün ain.az saytını izləyin.