"Ev şəraitində hazırlanmış konservlərin bəzi növləri təhlükəli ola və onlardan istifadə ağır zəhərlənmələrə gətirib çıxara bilər".
Bunu biologiya elmləri namizədi Yuliya Markova deyib.
O, uzunmüddətli saxlama üçün ət, quş və balıq məhsullarından konservlər hazırlamağı məsləhət görməyib:
"Bu məhsulları mikroorqanizmlərdən, o cümlədən təhlükəli klostridiya yığınlarından yumaq çətindir".
Markovanın sözlərinə görə, evdə hazırlanmış konservlərdən zəhərlənmə botulizm səbəbi ilə ölümlə nəticələnə bilər.
Bioloq izah edib ki, patogen yığınlarını məhv etməyin yeganə effektiv yolu onları +120 dərəcədən yuxarı temperaturda və yüksək təzyiqdə emal etməkdir ki, bu da ancaq sənaye avtoklavlarında mümkündür.
Oxu.az
Tarix: 9 Sentyabr 2025, 08:16