EN

Hər gün kartof yesəniz, bədənizində nə baş verər?

Kartof – qlüten ehtiva etmÉ™yÉ™n, lakin çoxlu vitamin, mineral vÉ™ lif ehtiva edÉ™n faydalı bir tÉ™rÉ™vÉ™zdir. AraÅŸdırmalar göstÉ™rir ki, o, sümüklÉ™ri, ürÉ™yi, immuniteti vÉ™ hÉ™zmi güclÉ™ndirmÉ™yÉ™ kömÉ™k edir. Amma özünüzÉ™ ziyan vurmamaq üçün onu nÉ™ qÉ™dÉ™r tez-tez istehlak etmÉ™k olar vÉ™ hÉ™r gün qızardılmış kartof yemÉ™k olarmı?

HİT.az Verywellhealth.com-a istinadÉ™n xÉ™bÉ™r verir ki, menyuda kartof – daha çox kompleks karbohidratlar, vitaminlÉ™r, minerallar vÉ™ digÉ™r faydalı maddÉ™lÉ™r demÉ™kdir. Bu tÉ™rÉ™vÉ™z orqanizmin müxtÉ™lif sistemlÉ™rinin saÄŸlamlığını dÉ™stÉ™klÉ™yir vÉ™ daha konkret desÉ™k, onu pÉ™hrizÉ™ daxil etmÉ™k üçün sÉ™kkiz sÉ™bÉ™b var.

Kartof sümük sağlamlığı üçün vacib elementlər olan kalium və fosfor ehtiva edir. Qabığı ilə birlikdə bir orta boy kartof təxminən gündəlik kalium ehtiyacının 15-28%-ni ödəyir.

Kartofda olan kalium sidiklÉ™ natriumun ifraz olunmasına kömÉ™k edir – bu da öz növbÉ™sindÉ™ qan tÉ™zyiqinin tÉ™nzimlÉ™nmÉ™sinÉ™ kömÉ™k edir. AraÅŸdırmalar göstÉ™rir ki, daha çox kalium (o cümlÉ™dÉ™n kartofdan) istehlak edÉ™n insanlarda sistolik tÉ™zyiqin aÅŸağı düşdüyü qeyd olunub.

Kartofda olan lif vÉ™ kalium ürÉ™yin iÅŸini dÉ™stÉ™klÉ™yir. Amma bunun üçün tÉ™rÉ™vÉ™zi düzgün biÅŸirmÉ™k vacibdir – biÅŸirmÉ™k, buxarda vÉ™ ya qril üsulu ilÉ™ biÅŸirmÉ™k, ya da minimum yaÄŸla yüngülcÉ™ qovurmaq.

Eyni zamanda, artıq natrium (duz) və doymuş yağlardan qaçınmaq üçün kartof çipsi, fri və qızartmaları məhdudlaşdırmaq daha yaxşıdır.

Kartofdakı C vitamini vÉ™ flavonoidlÉ™r (mÉ™sÉ™lÉ™n, qabıqda olan kvercetin) antioksidan xüsusiyyÉ™tlÉ™rÉ™ malikdir – onlar iltihabla mübarizÉ™yÉ™ vÉ™ immun sistemini dÉ™stÉ™klÉ™mÉ™yÉ™ kömÉ™k edir.

Kartof hÉ™ll olunan vÉ™ hÉ™ll olunmayan lif, hÉ™mçinin prebiotik kimi çıxış edÉ™n davamlı niÅŸasta ehtiva edir. Bütün bunlar bağırsaq mikroflorasını yaxşılaÅŸdırır. Amma yadda saxlamaq vacibdir ki, pÉ™hrizdÉ™ lif miqdarını artırarkÉ™n kifayÉ™t qÉ™dÉ™r maye içmÉ™k vacibdir – bu, qaz vÉ™ ÅŸiÅŸkinlikdÉ™n qaçınmaÄŸa kömÉ™k edÉ™cÉ™k.

Kartofun mülayim istehlakı (düzgün bişirildikdə) lif və orta kalorili miqdar sayəsində tokluq hissini qorumağa kömək edir.

Tərəvəzdə olan B qrupu vitaminlər, C vitamini, karotenoidlər və digər antioksidantlar dərinin vəziyyətini yaxşılaşdırır, onun sağlamlığını və parlaqlığını dəstəkləyir.

Kartofu soyudub yenidÉ™n qızdırmaq onun davamlı niÅŸasta tÉ™rkibini artırır – bu, insulin hÉ™ssaslığını yaxşılaÅŸdırmaÄŸa kömÉ™k edir. Bununla yanaşı, 2 tip diabet riskini azaltmaq üçün qızardılmış kartofu mÉ™hdudlaÅŸdırmaq vacibdir.

Kartof balanslaÅŸdırılmış pÉ™hrizin bir hissÉ™si ola bilÉ™r, yÉ™ni onu hÉ™r gün yemÉ™k olar – É™sas olan, düzgün biÅŸirmÉ™ üsulunu seçmÉ™k vÉ™ porsiya ölçüsünü nÉ™zÉ™rÉ™ almaqdır.

Kartof hansı formada ən faydalıdır?

* bişmiş və ya yüngülcə qovrulmuş kartofa üstünlük vermək daha yaxşıdır;
* onu tərəvəzlər və yağsız zülalla birlikdə garnir kimi istehlak etmək lazımdır;
* porsiya ölçüsünə nəzarət etmək və çox yağ və duzdan qaçınmaq lazımdır.
* NÉ™zÉ™rÉ™ alın ki, lifin vÉ™ mineralların – kalium vÉ™ maqneziumun – böyük hissÉ™si kartofun qabığında olur, buna görÉ™ dÉ™ mümkünsÉ™ onu tÉ™mizlÉ™mÉ™yin (mÉ™sÉ™lÉ™n, sobadÉ™ biÅŸirÉ™rkÉ™n).

Yuxarıda sadalanan bütün üstünlüklərə baxmayaraq, bu tərəvəzin ən yaxşı seçim olmaya biləcəyi bir neçə hal var.

Kartofun orqanizm üçün zərəri nədən ibarətdir:

* kartof, xüsusÉ™n dÉ™ onun qabığı, pestisid vÉ™ ya gübrÉ™ qalıqlarını yığa bilÉ™r – buna görÉ™ dÉ™ tÉ™rÉ™vÉ™zin harada yetiÅŸdirildiyinÉ™ diqqÉ™t yetirmÉ™k vacibdir;

* biÅŸirmÉ™ zamanı yüksÉ™k temperaturlar xÉ™rçəng riski ilÉ™ É™laqÉ™li olan akrilamid É™mÉ™lÉ™ gÉ™lmÉ™sinÉ™ sÉ™bÉ™b ola bilÉ™r – kartofun hÉ™ddindÉ™n artıq qızardılmasından vÉ™ ya qovurulmasından çəkinmÉ™k lazımdır;

* bu, nadir hallarda baş versə də, bəzi insanlarda kartofa qarşı allergik reaksiya yarana bilər;

* xroniki böyrək xəstəliyi olan insanlar və ya kaliumu artıran dərmanlar qəbul edənlər, bəlkə də, tərəvəzin istehlakını məhdudlaşdırmalıdırlar;

* həmçinin, bəzi hipertoniya dərmanları orqanizmdə kalium səviyyəsini artıra bilər, buna görə də həkimlə nə qədər kalium istehlak edilməli olduğunu müzakirə etmək lazımdır.

* HÉ™m dÉ™ unutmayın ki, yaşıl vÉ™ ya cücÉ™rmiÅŸ kartof zÉ™hÉ™rli birləşmÉ™lÉ™r (solanin vÉ™ xakonin) ehtiva edir – onu yemÉ™k olmaz.

Samir

Chosen
10
38
hit.az

10Sources